Ο Σύλλογος Ε/Aμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων και η Αστόρια πενθούν για τον Γεώργιο Χατζηαργυρού

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ευπατρίδης και ο αγωνιστής για το Κυπριακό Γεώργιος Χατζηαργυρού (George Hadjiargyrou) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών έχοντας στο πλευρό του την πολυαγαπημένη σύζυγό του, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Η σορός του το πρωί της Τρίτης, 19 Νοεμβρίου 2019, από τις 10.30 – 11.00 π.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στη διεύθυνση 22-30 33rd St. Astoria, NY 11105. Αμέσως μετά στον ίδιο ναό θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία.

Ο ενταφιασμός του θα λάβει χώρα αμέσως μετά στο Κοιμητήριο «St. Michael’s Cemetery» στη διεύθυνση 72-02 Astoria Blvd, East Elmhurst, NY, 11370.

H Αργυρούλα και ο Γεώργιος Χατζηαργυρού οι οποίοι προ τριών εβδομάδων γιόρτασαν την 60ή επέτειο του γάμου τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Χατζηαργυρού.

Ο θάνατός του καταλυπεί τη σύζυγό του Ανδρούλα Χατζηαργυρού, το γένος Γλυκή, τα παιδιά του πρέσβη Δημήτριο και Ελπίδα Χατζηαργυρού, Δρ. Μιχάλη Χατζηαργυρού, Ελένη και Finnbar Fleming, τα εγγόνια Αλέξανδρο, Sky και Ryan, τα αδέλφια, τους κουνιάδους, τα ανίψια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Κύπρο.

Ο θάνατός του έχει προκαλέσει θλίψη και συγκίνηση στους κόλπους του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας, διότι ο αείμνηστος έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Σύλλογο αρχικά ως μέλος και τα τελευταία χρόνια ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεώργιος Αλεξίου μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο «του ευπατρίδη, του αγωνιστή για το Κυπριακό και του εξαίρετου οικογενειάρχη».

Ο Γεώργιος Χατζηαργυρού με τη σύζυγό του Ανδρούλα, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα ανίψια του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Χατζηαργυρού.

«Ο αείμνηστος διακρινόταν για το σπάνιο του χαρακτήρα, για την ευσπλαχνία και για την αγάπη για τον συνάνθρωπο. Ήταν άνθρωπος των έργων και όχι των λόγων. Και δεν επαναπαύονταν μόνο με την προσφορά του οβολού του, αλλά εργαζόνταν σκληρά για τα Γεύματα των Ευχαριστιών και όχι μόνο. Ο Σύλλογος μας αποφάσισε να τον τιμήσει συμμετέχοντας στη νεκρώσιμη ακολουθία και να διαιωνίσει τη μνήμη του προσφέροντας μια δωρεά στη μνήμη του στο Ελληνικό Τμήμα του Ρόναλντ ΜακΝτόναλντ Χάουζ», επεσήμανε ο κ. Αλεξίου.

Ο αείμνηστος είχε γεννηθεί στις 28 Νοεμβρίου 1935 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Οι αείμνηστοι γονείς του Δημήτριος και Τριανταφυλλιά Χατζηαργυρού κατάγονταν από και το Κίτι της Λάρνακας και τη Λήμνο, αντίστοιχα, και διέμεναν στην Αλεξάνδρεια. Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο αγόρια τον Ελευθέριο και τον Γεώργιο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο Γεώργιος Χατζηαργυρού με τα παιδιά του Μιχάλη, αριστερά και Δημήτριο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Χατζηαργυρού.

Η μητέρα τους πέθανε νωρίς και τα δύο αδέλφια αισθάνθηκαν από μικρά την ορφάνια. Ο πατέρας τους έκανε το παν για να τα μεγαλώσει χωρίς στερήσεις.

Ο Γεώργιος αποφοίτησε από τεχνική σχολή με το πτυχίο του ηλεκτροκολλητή. Ως Άγγλος υπήκοος, την εποχή εκείνη, ήταν υποχρεωμένος να υπηρετήσει στον Αγγλικό Στρατό και υπηρέτησε στη στρατιωτική βάση της Δικελείας.

Το 1956 γνώρισε την εκλεκτή την Ανδρούλα το γένος Γλυκή που καταγόταν από τη Λάρνακα και ήταν κόρη των αειμνήστων Μιχάλη και Ελένη Γλυκή. Οι γονείς της έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά την Ανδρούλα, την Αγαθή (Λούης), τον Σοφοκλή και τον Αντώνη Γλυκή.

Ο Γεώργιος και η Αργυρούλα Χατζηαργυρού στην πιο ομορφότερη ημέρα της ζωής τους (1 Νοεμβρίου 1956). Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Χατζηαργυρού.

Στις 10 Νοεμβρίου 1956 ο Γεώργιος Χατζηαργυρού και η Ανδρούλα Γλυκή αρραβωνιάστηκαν και την 1η Νοεμβρίου 1959 χόρεψαν τον Χορό του Ησαϊα.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία παιδιά, τον Δημήτρη, τον Μιχάλη και την Ελένη. Αρχικά διέμεναν στο Λονδίνο και στις 16 Απριλίου 1976 ήρθαν για μια καλύτερη τύχη στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκαν στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια.

Ο αείμνηστος τα πρώτα χρόνια εργάστηκε ως ηλεκτροκολλητής  στα καράβια. Από το 1982 έως το 1989 ασχολήθηκε με το παντοπωλείο που είχε αποκτήσει στην Αστόρια.

Ο Γιώργος Χατζηαργυρού σε ηλικία είκοσι ετών. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Χατζηαργυρού.

Στη συνέχεια μέχρι και τη συνταξιοδότησή του εργάστηκε ως θυρωρός σε κτίρια του Μανχάταν.

Ο Γεώργιος και η Ανδρούλα Χατζηαργυρού επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους.

Ο Δημήτριος σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και διετέλεσε υποπρόξενος και πρέσβης της Κύπρου στο Ισραήλ, στη Ρουμανία και σε άλλες χώρες, ενώ σήμερα υπηρετεί στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

Ο Γεώργιος και η Ανδρούλα Χατζηαργυρού επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία του Μιχάλη, αριστερά, της Ελένης και του Δημητρίου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Χατζηαργυρού.

Ο Δρ. Μιχάλης Χατζηαργυρού σπούδασε μοριακή και κυτταρική βιολογία και είναι διευθυντής του προγράμματος διδακτορικών σπουδών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης (New York Institute of Technology).

H Ελένη Χατζηαργυρού σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Adelphi University.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη του στο Ελληνικό Τμήμα του Ρόναλντ ΜακΝτόναλντ Χάουζ (Ronald Mcdonald House-Greek Division, 405 East 73rd Street, New York, NY 10021.

Από αριστερά διακρίνονται τα εγγόνια Sky Alexander και Ryan. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Χατζηαργυρού.

 

Πηγή:  https://www.anamniseis.net/o-syllogos-ellinoamerikanon-idioktiton-akiniton-tis-astorias-kai-i-astoria-penthoun-gia-ton-george-hadjiargyrou/