Μετά θανάτου μεταβίβαση περιουσίας, συνιστούν λογιστές και δικηγόροι (βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Μην δωρίσετε τα σπίτια και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία στα παιδιά σας όσο είστε εν ζωή» συνέστησαν στους ομογενείς τόσο οι δικηγόροι Μαρία Μάρκου και Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου και ο ορκωτός λογιστής Κυριάκος Σκευάς, όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας Γεώργιος Αλεξίου, οι οποίοι ήταν και οι κεντρικοί ομιλητές της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας.

Η συνέλευση συνήλθε το βράδυ της Τετάρτης, 6 Φεβρουαρίου 2019, στα ιδιόκτητα γραφεία του Συλλόγου στην Αστόρια και συμμετείχαν o υπαστυνόμος (Lieutenant) Nicholas Morales και άλλοι αστυνομικοί του 114ου Αστυνομικού Τμήματος της Αστόριας, καθώς επίσης και ο Manny Alicandro, o οποίος στις ειδικές εκλογές της 26 Φεβρουαρίου 2019 θα διεκδικήσει το αξίωμα του συνηγόρου του πολίτη του Δήμου της Νέας Υόρκης.

Η γραμματέας του Συλλόγου Μαρία Μπότσιου ανέγνωσε τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδριάσεως, ενώ ο πρόεδρος Γεώργιος Αλεξίου αναφέρθηκε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης και τόνισε ότι η συνέλευση είναι αφιερωμένη στα φορολογικά, κληρονομικά και νομικά ζητήματα τόσο στην Αμερική, όσο και στη γενέτειρα.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις.

Ο υπαστυνόμος Nicholas Morales αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλουν για την πάταξη του εγκλήματος και τόνισε ότι οι δείκτες εγκληματικότητας είναι οι χαμηλότεροι των τελευταίων ετών. Παρά ταύτα, όπως επεσήμανε, υπάρχουν αυξημένα κρούσματα κλοπών γραμμάτων από τα κιβώτια του Ταχυδρομείου, καθώς επίσης και των πακέτων που μεταφέρουν το Ταχυδρομείο, το UPS και το FedEx.

O κ. Μοράλες συνέστησε στους ομογενείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παραδίδουν τα γράμματα στο πλησιέστερο ταχυδρομείο και να μην αφήνουν τα πορτοφόλια, τις τσάντες και τα άλλα αντικείμενα αξίας στα αυτοκίνητά τους, διότι έχουν αυξηθεί οι διαρρήξεις αυτοκινήτων.

Ο επίτιμος πρόεδρος Γεώργιος Κίτσιος παρουσίασε τη δικηγόρο Μαρία Μάρκου και τόνισε ότι ο ομώνυμος όμιλός της αναλαμβάνει υποθέσεις τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη γενέτειρα.

Η κ. Μάρκου συνέστησε στους ομογενείς να ενημερώνουν την οικογενειακή τους μερίδα για τις γεννήσεις, το γάμο και το θάνατο και να είναι πολύ προσεκτικοί στη συμπλήρωση του E-1 για τη δήλωση εισοδημάτων και του Ε-9 για τη δήλωση των ακινήτων.

«Μην εγκαταλείπετε τα ακίνητά σας», συνέστησε στους ομογενείς η Μαρία Μάρκου υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να δηλώνουν ότι είναι κάτοικοι εξωτερικού και να αποφεύγουν τη διπλή φορολογία.

Εκτενή αναφορά η κ. Μάρκου έκανε και στα θέματα κληρονομιάς και συνέστησε στους ομογενείς να συντάξουν μια διαθήκη για την Ελλάδα και μια για την Αμερική.

Ο ορκωτός λογιστής Κυριάκος Σκευάς αναφέρθηκε στην πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ και τόνισε ότι δεν έχει επηρεάσει τη φορολογία των ακινήτων. Όσον αφορά τις αγοραπωλησίες είτε και τις ανταλλαγές ακινήτων συνέστησε στους ομογενείς πριν προβούν σε οποιαδήποτε πράξη να συμβουλευτούν έναν πεπειραμένο ορκωτό λογιστή και δικηγόρο προκειμένου να προστατεύσουν τα νόμιμα συμφέροντά τους και να αποφεύγουν την υπερφορολόγηση.

Στιγμιότυπο από την ομιλία της δικηγόρου Κωνσταντίνας Παπαγεωργίου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μεταβίβαση των ακινήτων στα παιδιά και στα εγγόνια και συνέστησε στους ομογενείς να μη σπεύσουν τα κάνουν τη μεταβίβαση όσο είναι εν ζωή, διότι το κόστος που σχετίζεται με τις νέες αντικειμενικές αξίες θα κληθούν να το καταβάλλουν τα παιδιά τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία της δικηγόρου Κωνσταντίνας Παπαγεωργίου, η οποία συνέστησε στους ομογενείς να κάνουν την οποιαδήποτε μεταβίβαση μετά θανάτου και ότι πριν προβούν σε οποιαδήποτε πράξη να συμβουλεύονται πεπειραμένο δικηγόρο σε θέματα προγραμματισμού κληρονομιάς.

Η κ. Μάρκου υπενθύμισε ότι ο καλύτερος τρόπος μεταβίβασης ακινήτου περιουσίας στην Ελλάδα είναι οι γονικές παροχές και ότι πρέπει να συμβουλεύονται το δικηγόρο τους τόσο για τις διαθήκες, όσο και για τη μεταβίβαση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεώργιος Αλεξίου έκρουσε το καμπανάκι και συνέστησε στους ομογενείς να μην μεταβιβάζουν τις περιουσίες τους στα παιδιά όσο είναι εν ζωή, διότι στερούνται των εισοδημάτων τους, στερούνται των φοροελαφρύνσεων για τους συνταξιούχους και να αποφύγουν το ενδεχόμενο να καταλήξουν στο δρόμο.

Η επόμενη γενική συνέλευση, όπως επεσήμανε ο κ. Αλεξίου, θα είναι αφιερωμένη σε ιατρικά ζητήματα και ότι θα έχουν ως ομιλητές έναν ορθοπεδικό γιατρό και έναν ουρολόγο.

Ο Ντίνος Ράλλης αναφέρθηκε στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και πρότεινε να διοργανώσου μια ημερίδα για θέματα που αφορούν τη φορολογία και τη διαχείριση των ακινήτων.