Ιατρικές διαλέξεις στον Σύλλογο Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Σύλλογος Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας το βράδυ της Τετάρτης, 1ης Φεβρουαρίου 2022, συγκάλεσε στα ιδιόκτητα γραφεία στην Αστόρια την δεύτερη γενική συνέλευση του έτους 2023, η οποία όπως και η προηγούμενη ήταν αφιερωμένη στα θέματα υγείας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεώργιος Κίτσιος μετά την ανάγνωση και την επικύρωση των πρακτικών της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης αναφέρθηκε στην επιτυχία της προηγούμενης γενικής συνέλευσης. Η προηγούμενη συνέλευση, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», ήταν αφιερωμένη στην καρδιολογία και στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων και είχε ως ομιλητές τον Δρα Γεώργιο Ντάγκα, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή «Mount Sinai School of Medicine» και διευθυντή της Καρδιαγγειακής Καινοτομίας στο «The Zena and Michael A. Weiner Cardiovascular Institute» και τον Δρα Γεώργιο Σύρο, διευθυντή του τμήματος Αρρυθμιών του Νοσοκομείου «Mount Sinai».

Οι χθεσινοβραδινές ιατρικές διαλέξεις ήταν αφιερωμένες στην στοματική υγεία και γενικότερα στην οδοντιατρική, καθώς επίσης στον καρκίνο του δέρματος και στο μελάνωμα.

Ομιλητές ήταν ο τέως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης Δρ. Παναγιώτης Μανώλας, ο οποίος είναι διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Lenix Hill στο Μανχάταν (Chief of General Surgery, Ambulatory and Outpatient, at Lenox Hill Hospital) και κλινικός επίκουρος καθηγητής χειρουργικής στις σχολές «Icahn School of Medicine at Mount Sinai», και στο «SUNY Downstate College of Medicine» και η σύζυγός του Δρ. Κατερίνα Γεωργαντζά (Katerina Georgantza) κλινική επίκουρη καθηγήτρια στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Από αριστερά διακρίνονται οι Κυριάκος Σκευάς, Δρ. Κατερίνα Γεωργαντζά, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας και Δρ. Γεώργιος Κίτσιος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Και οι δύο ομιλίες ήταν στην ελληνική γλώσσα και το πιο σημαντικό ακόμη και οι διαφάνειες ήταν δίγλωσσες.

Η Δρ. Κατερίνα Γεωργαντζά έκανε μια σύντομη αναδρομή στα γενικότερα θέματα της στοματικής υγείας και εστίασε την προσοχή της στην αντιμετώπιση της τερηδόνας, στην περιοδοντίτιδα και στις άλλες ασθένειες και επικέντρωσε την προσοχή της στα οδοντικά εμφυτεύματα, στην αποκατάσταση της κάτω και της άνω γνάθου.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην πρόοδο των τελευταίων ετών στο θέμα των αποτυπωμάτων μέσω των εκτυπωτών 3D, καθώς επίσης στην αυθημερόν τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και στην χρησιμοποίηση των ρομπότ στην οδοντιατρική.

Ο Δρ. Παναγιώτης Μανώλας αναφέρθηκε στον καρκίνο του δέρματος και εστίασε την προσοχή του στο μελάνωμα. Αναφερόμενος στον καρκίνο τόνισε ότι τις προηγούμενες δεκαετίες τα 75% των ασθενών με καρκίνο του δέρματος κατέληγαν, ενώ σήμερα το ποσοστό των θανάτων έχει μειωθεί στα 25%.

Στιγμιότυπο από την διάλεξη της καθηγήτριας οδοντιατρικής Δρ. Κατερίνας Γεωργαντζά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Δρ. Μανώλας συνέστησε στους ομογενείς ακόμη και όταν υποβάλλονται στις αφαιρέσεις καλοήθους καρκίνου του δέρματος να ζητούν από τους χειρουργούς να τελούν την βιοψία προκειμένου να αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο μετάστασης του καρκίνου σε άλλα όργανα και σημεία του σώματος του ασθενούς.

Στιγμιότυπο από την διάλεξη του Δρα. Παναγιώτη Μανώλα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Πηγή: https://www.anamniseis.net/me-orkomosia-kai-dialekseis-i-avlea-ton-sinelefseon-ton-idioktiton-akiniton-gia-to-2023/